θες να
απολαμβανεις
τις ευκολιες
της ψηφιακης
εποχης ;

Η μάθηση σε περιμένει _Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Εκπαίδευσης ΕMathisis

Η είσοδος της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή είναι πλέον γεγονός με την ζωή μας να γίνεται πιο εύκολη και πιο πρακτική. Μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, ενός tablet ή/και ενός κινητού τηλεφώνου μπορούμε να κάνουμε πλέον τόσα πολλά, από μια αίτηση σε ένα κρατικό οργανισμό μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών και τη διεξαγωγή τραπεζικών εργασιών. Σίγουρα, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι μια εύκολη υπόθεση για τους νέους που κατέχουν την χρήση των έξυπνων συσκευών, όμως δεν είναι τόσο εύκολο για τους ανθρώπους εκτός αυτής της ηλικιακής ομάδας ή/και στην ύπαιθρο που οι ευκαιρίες είναι πολύ λιγότερες. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα νοικοκυριά με πρόσβαση σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών από 104214 [2004] διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 234645 το 2017 δείχνοντας την ραγδαία αύξηση στην χρήση του διαδικτύου. 

 

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι ο πενταπλασιασμός από το 2004 στο 2017 στα άτομα που χρησιμοποιήσαν το διαδίκτυο για λήψη πληροφορίων από δημόσιες υπηρεσίες ενώ ΕΙΚΟΣΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν συμπληρωμένα δημόσια έγγραφα μέσω διαδικτύου. Στο τρίτο μέρος του παραρτήματος φαίνεται η αδυναμία των αγροτικών περιοχών στη χρήση του διαδικτύου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αφού ο αριθμός ατόμων που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τέτοιες υπηρεσίες είναι σχεδόν 5 φορές μικρότερος σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές. 

 

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός  REACTION και η Ελληνική Τράπεζα  αντιλαμβανόμενοι το χάσμα που μπορεί να δημιουργηθεί στο μεταβατικό αυτό στάδιο προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και στη δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Ψηφιακής Εκπαίδευσης ΕMathisis  που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και εκπαίδευση ατόμων στην κυπριακή ύπαιθρο για διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πρακτικές. Με ειδικό εκπαιδευτικό όχημα εξοπλισμένο με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και τεχνολογικό υλικό [πχ. Υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα] θα επισκεφθεί συνολικά 150 χωριά στην διάρκεια του προγράμματος όπου σε συνεννόηση με τα κοινοτικά συμβούλια θα προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση στους κατοίκους. Το προσωπικό του οχήματος θα είναι 1 καθηγητής πληροφορικής και 1 άτομο γραμματειακής και άλλης υποστήριξης.